Kunskap och odlarglädje sedan 1947

Grunden till Tuna Trädgård lades 1947 av Karl och Britta Lundin. Från början odlades mest grönsaker, men med tiden har Tuna Trädgård övergått till att odla prydnadsväxter.

Grönsaker

Verksamheten bestod från början av gurkodling i drivbänkar och på friland odlades många sorter av grönsaker. T.ex spenat, morötter, rödbetor, lök, dill, persilja och olika kålsorter. Våren 1950 byggdes fler växthus och tomater började odlas.

Försäljningen av grönsakerna på den tiden skedde först vid Hakonbolaget i Uppsala (numera ICA och torghandel). Senare även vid trädgårdshallen i Stockholm.

Sommarblommor

De sommarblommor som odlades under 40- och 50-talet var Aster, lejongap, lövkojor och tagetes, som sedan såldes i knippen om 25 st och rullades in i tidningspapper. Sommarblommor i större omfattning började odlas på 60-talet och har fortsatt sedan dess.

Generationsväxling

En generationsväxling skedde 1988, då jag, Birgitta, tog över verksamheten av mina föräldrar. Efter en brand orsakad av kraftledningen 1989, behövde den gamla trädgården flytta till en annan plats på gården.

1990 byggdes ett nytt växthus på 1200 m2 på ny plats. Några år senare byggdes ytterligare växthus på 300 m2.

År 2000 grundlades perennagården, där det tidigare varit en stor fruktträdgård med ca 400 träd. Från början odlades och såldes de perenner som fanns med i Enköpings Trädgårdar efter förfrågan från Statsträdgårdsmästaren i Enköpings Kommun. Sortimentet har med tiden utökats.

Idag

Vi odlar och säljer sommarblommor, kryddor, grönsaksplantor och perenner. Utöver det vi odlar själva har vi i vårt sortiment även rosor, klätterväxter, prydnadsträd, prydnadsbuskar, rhododendron och ett urval barrväxter, fruktträd och bärbuskar. Häckplantor och andra önskemål tar vi gärna hem på beställning.

I anslutning till perennagården finns ett sommarcafé. Café-huset är en gammal del av lanthandeln Tuna Handel, som var aktiv av olika innehavare under åren 1879-1973. Den gamla inredningen finns bevarad i handelshuset Kappen i Örsundsbro.

Karl och Britta

Bygge av första växthuset

Odling på friland

Nytt växthusbygge 1990